Dement patient blev slagen

Efter att en dement patient blivit slagen på Årstagårdens demensboende i Uppsala, har en undersköterska blivit omplacerad efter att händelsen anmälts enligt Lex Sarah.

Händelsen där en undersköterska slog till en patient på låret på Årstagården tidigare i höstas ledde fram till att Uppsala kommun gjorde en utredning.

Åsikterna om vad det var som hände på boendet går i sär. Undersköterskan som nu omplacerats på en annan avdelning på Årstagården, menar att hon gjorde en reflexrörelse mot den dementa patienten för att själv komma undan sparkar och slag.

En annan undersköterska som var närvarande och som anmält händelsen menar däremot att patienten blev slagen som ren bestraffning.

Uppsala kommun som utrett händelsen enligt Lex Sarah bedömer att den dementa patienten vid händelsen blivit utsatt för både övergrepp och dåligt bemötande. Undersköterskan har förutom omplacering också fått genomgå flera samtal med ansvarig enhetschef på Årstagården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".