Jobbig väntan på uppehållstillstånd

Att vänta på uppehållstillstånd innebär ofta ett stort lidande för de som kommer till Sverige. I Upplandsnytt i morse berättade vi om den etnologiska studien ”mellan hopp och förtvivlan” som visar att många önskar att de hade rätt att jobba och studera medan asylärendet pågår.

Afsar Shadanfar från Iran minns sina fem år av väntan som fruktansvärda:

- Jag kan säga att det var hemskt, vi var under press hela tiden med allt, sjukvård, ekonomi, bostad, hälsa. Väntan var värst, säger Afsar Shadanfar.

Afsar fick avslag på sin första ansökan om asyl. I och med det kunde hon inte fortsätta jobba eftersom arbetstillståndet då dras in. Medan hon överklagade levde hon och hennes två söner gömda och flyttade runt hos olika vänner och bekanta. I den studie som etnologen Rebeecka Lennartsson gjort på uppdrag av Utvecklingspartnerskapet Aros och Uppsala universitet framgår att de som haft praktik eller arbete tycker att det ger struktur åt vardagen och en chans att koppla bort tankarna på om man ska få stanna eller ej. I studien blir det också tydligt att många känner sig ensamma, men att man valt att bo i eget boende och inte på förläggning just för att få fler kontakter. Herman Mavone flydde från Kurdistan till Sverige och Uppsala. Han jobbade under hela tiden han väntade på uppehållstillstånd och tycker att det var det som räddade honom:

- Det var inte roligt alls, jag väntade ganska länge tre år och nio månader, jag fick flera jobb inom restauranger och äldreboenden och hemtjänst, men det är inte alla som har chansen att hitta jobb, det är väldigt svårt faktiskt när man inte vet vad som kommer att hända, säger Herman Mavone.

Kontakta reportern

cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".