Thuns i Faringe i toppen i lönsamhetsligan

Klädbutiken Thuns i Faringe utanför Almunge är Sveriges tredje lönsammaste modeföretag, det konstaterar branschtidningen Habit som gått igenom lönsamheten hos svenska klädbutiker.

Det är måndag förmiddag och trots att butiken ligger på landet mer än tre mil utanför Uppsala är det fullt med folk. Vid kassorna lassar kunderna upp kläder och skor - många handlar för tusentals kronor. Och det går bra för Thuns - för varje hundralapp som kunden betalar så är mer än 18 kronor ren vinst för bolaget. Och det gör Thuns till det tredje lönsammaste modeföretaget i Sverige - HM har i princip samma så kallade rörelsemarginal medan listan toppas av Flash, det visar en undersökning som branschtidningen Habit har gjort.

- Det känns jättekul vi har ju jobbat oss upp, vi säljer väldigt, väldigt mycket, säger Ann-Christin Hedebrant en av delägarna vars morfar en gång i tiden startade butiken.

Men det finns också en annan förklaring till att bolaget bakom Thuns är Sveriges tredje lönsammaste i Sverige. Några av släktingarna i familjeföretaget har nämligen lyckats bra med att handla med aktier för företagets pengar - och vinsten från den verksamhet blir kvar i bolaget.

kontakta reportern

magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".