Kritik mot Fyrisskolans utbildningar

Fyrisskolan i Uppsala, som tidigare fått kritik för kvaliteten på sin flygmekanikerutbildning, kritiseras nu också för bristande kvalitet på sitt energiprogram. Skolan tog den här terminen in rekordmånga elever på energiprogrammet, och bland dem är många kritiska både mot det stora intaget och mot lärarstandarden.

- Alla lärare verkar inte vara kunniga, och så är det lite trångt i lokalerna, säger eleven Ida Nylund.

På energiprogrammet utbildas bland andra vvs-tekniker och kylmontörer, och den här terminen fyrdubblades intaget jämfört med hur många som gick ut i våras. Då gick 17 elever ut, nu är det 65 elever som går första terminen. Något som även huvudskyddsombudet på skolan Erik Johansson reagerat mot:

- Som det ser ut just nu, så är det en form av skandal. Jag tycker inte om när elever far illa, undervisningen far illa, kvaliteten far illa.

Alla lärare på energiprogrammet är i dag obehöriga. Den ende behörige lämnade nyligen skolan. Men rektorn Christer Rosell hävdar att kvaliteten på undervisningen ändå är god:

- Får man icke behöriga lärare som söker, så måste man ta det bästa man kan få, och det har vi gjort.

Men att lokalerna är trånga för så många elever är något som han medger:

- Trångboddheten ligger det något i. Den håller vi på att åtgärda just för tillfället.

Christer Rosell tillbakavisar att kritiken mot flygmekanikerutbildningen och nu mot energiprogrammet skulle tyda på en sjunkande kvalitet på skolan:

- Kvaliteten är alldeles på topp. Vi vann i konkurrensen med Skolverkets granskning - vi var den bästa skolan i hela Uppsala år 2005.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".