Facklig kritik mot gymnasieutbildning

Nu riktar också fackförbundet Byggnads kritik mot utbildningen på energiprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala. Som Upplandsnytt tidigare berättat så är både elever och delar av personalen besvikna på kvalitén på programmet.

- Jag anser att energiprogrammet handlar mer om förvaring än utbildning, det säger Anders Larsson på fackförbundet Byggnads.

Energiprogrammet på Fyrisskolan, som bland annat utbildar VVS-tekniker och kylmontörer, har kritiserats i Upplandsnytt för bristande kvalitet i utbildningen. Kritiken handlar bland annat om att skolan tagit in så många elever till programmet och därför att programmet i dag helt saknar behöriga lärare.

Anders Larsson på fackförbundet Byggnads följer själv utbildningen på nära håll och gör egna besök på skolan, och det han har sett får honom att stämma in i kritiken mot kvalitén.

- Som jag ser det så anser jag att den är dålig. Elever jag pratat med får inte en riktig utbildning. Dessutom har inte lärarna i yrkesämnena den rätta kompetensen, säger han.

Följden av att skolan den här terminen fyrdubblat sitt intag av elever till energiprogrammet jämfört med det antal som gick ut i våras, blir också att inte alla elever kommer att kunna få arbetspraktik och jobb efter utbildningen, säger Anders Larsson.

Rektorn Christer Rosell tillbakavisar dock att det skulle handla om mer förvaring än utbildning.

- Då vet inte den där Anders vad han pratar om. Han har inte tittat tillräckligt noga på vad vi gör, säger Christer Rosell.

Christer Rosell påpekar att skolan arbetar på att få större utrymmen för eleverna, och hävdar att lärarstandarden är bra, även om det handlar om obehöriga lärare.

- Det här är VVS-personer som jobbat i branschen i flera år. Om de inte skulle kunna branschen så skulle jag bli mycket förvånad. Christer Rosell.

- Det finns lärare där som inte varit i VVS-branschen under den senaste tiden innan de fick anställning på skolan. Det är lite knepigt, tycker Anders Larsson på fackförbundet Byggnads.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".