Anrika Carolina svidar om

Uppsala universitet ska nu utreda hur lokalerna i universitetsbiblioteket Carolina Rediviva ska disponeras i framtiden. Samtidigt kämpar studenterna för att få ha kvar sina läsplatser.

Kerstin Sahlin som håller i utredningen tror att det anrika Carolina Redivivas lokaler nu har chansen utvecklas till det bättre.

- Den här verksamheten, bibliotek och biblioteksanvändning, är någonting som är stadd i väldigt stor omvandling. Det är klart att vi ska använda det på bästa sätt.

Kerstin Sahlin är universitetsledningens representant i den utvecklingsgrupp som om några månader ska föreslå hur biblioteket ska användas i framtiden. De nya tiderna närmar sig och då spelar det ingen roll hur ståtligt den gamla byggnaden blickar ut över slottsbacken. Efter att det byggts upp nya faciliteter i Engelska parken tycker flera olika fakulteter att notan för universitetsbiblioteket blivit för dyr.

- Carolinas läsesalar är för närvarande ganska tomma. Vi behöver förutsättningslöst se över hur vi kan vidareutveckla Carolina så att det även fortsättningsvis blir ett centrum för universitet. Ett aktivt bibliotek.

Andreas Wejderstam, som Uppsalastudenternas representant i utvecklingsgruppen, är orolig för att många funktioner som Carolina Rediviva har i dag kan vara på väg att försämras.

- Jag är mest orolig för att studenterna inte ska ha någonstans att ta vägen när de ska läsa. Eller ha tillgång till de stora referensbibliotek som finns här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".