Kritik mot landstingsrabatt till Heby

Heby kommun behöver inte betala vad hemsjukvården kostar efter nyår då de byter till Uppsala län. Den nya borgerliga landstingsledningen har fattat beslut om att Heby ska slippa betala 5,2 miljoner kronor, trots att de redan skrivit under och gått med på att betala. Oppositionen är kritisk.

Börje Wennberg är socialdemokratiskt landstingsråd och mycket kritisk till det nya beslutet:

- Dels bedömer jag det som olagligt utifrån vad kommunallagen anger. Sedan känns det ju också väldigt märkligt att en part som träffat avtal med en annan part och är helt överens, vill riva upp det här för att få skänka pengar till en motpart.

Landstingets egen jurist skriver i sitt utlåtande att ”en sänkning av priset ... med stor sannolikhet är olaglig.”
En utomstående juridisk firma har också kommit fram till samma sak: ”Att låta Heby kommun få samma vård som de andra kommunerna, utan att betala för sina kostnader, strider mot likställighetsprincipen.”

Landstingsstyrelsens nye ordförande Erik Weiman (m) har en annan bedömning: 

- Vår väldigt bestämda uppfattning är att det här är sådana särskilda skäl som kommunallagen talar om.

Först 2009 ska Heby betala vad hemsjukvården faktiskt kostar, enligt beslutet. Men än är inte sista ordet sagt. Beslutet kommer att överklagas säger socialdemokraten Börje Wennberg:

- Man måste behandla alla lika. Ger man den här rabatten till Heby kommun, då kommer Enköping, Östhammar, Älvkarleby och alla andra kommuner att förvänta sig samma bidrag. Då blir det stora summor.

Förre kommunalrådet i Heby, Rolf Edlund (c), är i dag vice ordförande i landstingsstyrelsen men det har inte påverkat det här beslutet, säger Erik Weiman:

- Det har inte påverkat beslutet alls. Den här frågan fanns med i alliansens valmanifest. Vi fullföljer nu manifestet även på den här punkten. Vi gör det här för att ge Heby en smidig ingång, ett smidigt välkomnande i vårt landsting.


Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".