Facklig kritik mot Fyrisskolan

Lärarförbundet anklagar Fyrisskolan i Uppsala för att vid flera tillfällen ha brutit mot andan i skollagen. Detta genom att göra sig av med behöriga lärare för att kort tid efteråt ersätta dem med obehöriga.

Upplandsnytt har talat med ett antal lärare som under sin tid på Fyrisskolan utbildat sig till behöriga lärare, men som när de väl var klara som behöriga lärare fick sluta på skolan. Ofta med arbetsbrist som motivering. Kort tid efteråt, t ex vid nästa terminsstart, så har det ändå visat sig att det fanns behov av lärare, men då har den behörige läraren inte längre funnits tillgänglig. Man har i stället fått anställa en obehörig lärare.

Gunno Boström på Lärarförbundet i Uppsala har företrätt några av de här lärarna. Det har aldrig gått att bevisa att Fyrisskolan brutit mot skollagen, men Gunno Boström menar att skolan i varje fall brutit mot skollagens anda.

- Samhällsekonomiskt är det ju idiotiskt. Staten har ju kostat på de här lärarna en utbildning.

Och huvudskyddsombudet på Fyrisskolan, läraren Erik Johansson, menar att det kan vara så att skolledningen ser obehöriga lärare som mer lättstyrda, medan behöriga ställer högre krav:

- Det kan nog vara så i vissa fall att lärarna har ställt krav på sin arbetssituation, och det har väl inte setts med helt blida ögon från ledningens sida.

Rektorn Christer Rosell förnekar att standarden på skolan skulle ha sjunkit på senare år till följd av de många obehöriga lärarna.

- Jag säger att det är elakt förtal.

Han framhåller att skolan varit tvungen att minska antalet lärare till följd av minskat elevunderlag på vissa utbildningar. Men att han skulle ha gjort sig av med behöriga lärare utan att det skulle vara nödvändigt förnekar han.

- Vi har förlorat lika många lärare som kvantiteten elever ger utrymme för. Jag är själv en person som omhuldar behörigheten som ett tillsättningsinstrument.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".