Lärare från Knutby fick rätt mot kommunen

Uppsala kommun gjorde fel när den förflyttade och sen avskedade en lärare vid Knutby skola mot hennes vilja. Läraren var medlem i pingstförsamlingen i Knutby.

Nu tvingas kommunen betala skadestånd och ersättningar på över en halv miljon.  Det här är den andra läraren vid Knutby skola som nu fått rätt mot Uppsala kommun i Arbetsdomstolen. Bakgrunden var händelserna i Knutby våren 2004.

Nyligen hade pingstförsamlingensmedlemmen Alexandra Fossmo brutalt blivit skjuten till döds. Allt fokus låg på den lilla församlingen. Flera av församlingens medlemmar arbetade på ortens skola. Plötsligt misstänktes flera i skolans personal, som också var församlingsmedlemmar, för att ha behandlat elever för hårdhänt. De förbjöds av rektorn att undervisa ensamma.

En lärare misstänktes för att tillsammans med en assistent, båda tillhörande den kontroversiella pingstförsamlingen, ha misshandlat en stökig elev på skolan. De skulle ha tagit in en elev på en toalett och satt sig på honom för att lugna ner honom. Både läraren och assistenten dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för misshandel. Domen överklagades till hovrätten. Men trots att ärendet inte hann upp där valde ändå kommunen att avskeda läraren och assistenten.

Lärarförbundet lämnade då in en stämning mot Uppsala kommun till Arbetsdomstolen. Förbundet menade att omplaceringen berodde på lärarens trosuppfattning. I dag fick läraren rätt i Arbetsdomstolen. Den kvinnliga läraren får ett skadestånd på 160 000 kronor plus ränta. Lärarförbundet får ett skadestånd på 50 000 och dessutom tvingas kommunen betala Lärarförbundets rättegångskostnader på 300 000.

Sofia Kottorp
sofia.kottorp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".