Filmad busschaufför åtalas

En privat videofilm, filmad av en passagerare på en buss, blir nu det starkaste beviset i rättegången mot en busschaufför som körde vårdslöst genom Uppland tidigare i somras. Den 45-årige chauffören har nu åtalats vid Uppsala tingsrätt.

- Busschauffören tog fram en massa papper och grejer. Han satt och skrev och tryckte på sin mobiltelefon och antecknade om vartannat, minns busspassageraren Bosse från Umeå, som var den som filmade händelsen.

Gjorde han detta under färden?

- Ja, under färden. Det blev ju mer och mer också. Det var ju skrämmande, fortsätter Bosse.

Fick klump i magen
Det var i slutet av juli i år som bussen, som tillhör bolaget Y-buss, åkte från Stockholm till Umeå med ett 80-tal passagerare. Bosse satt längst fram och upptäckte vad föraren höll på med och tog snabbt upp sin filmkamera för att dokumentera det hela.

- Han hade alltså inte kontroll. Han gick över mittlinjen och gjorde lite knäppa omkörningar. Han vinglade fram och tillbaka, berättar Bosse.

- Det var när jag kom hem och började titta på vad jag hade filmat som jag fick en klump i magen. Jäklar om det hade hänt någonting, säger han.

Åtalas för vårdslöshet i trafik
Ingen förolyckades och inget hände, men nu har alltså busschauffören åtalats vid Uppsala tingsrätt för vårdslöshet i trafik, och assistentåklagaren Fredrik Karlsson i Uppsala kommer att använda filmen i rättegången som bevismaterial.

- Min bedömning efter att ha sett filmen är att detta räcker för att väcka ett åtal. Då finns det grund att tro att domstolen kommer att komma till en fällande dom, säger Fredrik Karlsson.

Om chauffören döms för detta tros inte straffet bli mer än böter men det här fallet är ändå unikt då det tidigare inte inträffat att en busschaufför filmats under färd.

- Därför är det intressant att höra domstolens bedömning utifrån vad som visas i filmen. Oavsett fällande dom eller inte så kan det förhoppningsvis leda till högre trafiksäkerhet, säger Fredrik Karlsson.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".