Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyrisskolan får ofta besök av Arbetsmiljöverket

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 07.39

Upplandsnytts granskning av Fyrisskolan i Uppsala fortsätter i dag med att rapportera om de många klagomålen mot arbetsmiljön på skolan. Hela 13 gånger de senaste tre åren har Arbetsmiljöverket kopplats in.

- De har varit här ganska mycket de senaste åren. Var och varannan vecka faktiskt, säger huvudskyddsombudet Erik Johansson.

Bristerna som blivit fall för Arbetsmiljöverket gäller i första hand den fysiska arbetsmiljön men även t ex långa undervisningspass utan att raster lagts in i schemat. Att Arbetsmiljöverket så många gånger kopplats in tyder på att det är något som inte fungerar på skolan, säger Ingrid Blomquist, arbetsmiljöinspektör på verket.

- Tanken är att man hela tiden ska ha ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete där man har rutiner att själv följa upp risker och brister, säger Ingrid Blomquist.

Gör man detta ska man aldrig behöva komma till er egentligen?

- Nej.

Vet du varför det inte har blivit så just på Fyrisskolan?

- Rutinerna fungerar inte fullt ut, säger Ingrid Blomquist.

Stängde en arbetsplats
Erik Johansson säger att det många gånger varit svårt för honom som huvudskyddsombud att få gehör hos skolledningen och att han därför tvingats kontakta Arbetsmiljöverket.

- Det är ingenting vi vill göra. Vi tvingas till det när vi inte får respons, säger Erik Johansson.

För ett år sen gick det så långt att Erik Johansson stängde en arbetsplats. Det gällde lokalerna för en svetsutbildning, lokaler som Fyrisskolan hyrde på Ekebybruk.

- Det fanns inte ens lysen i lokalen. Ventilationen var avstängd och det var full byggverksamhet.

”Jag kan inte vara överallt”
- Jämför jag med min förra skola hade vi aldrig några sådan diskussioner överhuvudtaget. Där löste vi problem i diskussioner mellan ledning och personal, säger Christer Rosell, rektor på Fyrisskolan.

Varför har det blivit så här då?

- Visste jag det skulle de inte ha blivit av.

Har du någon skuld i det?

- Självklart. Jag skulle ju ha gått runt i kåken och varit överallt, på alla ställen, alltid och samtidigt vid samma tid. Hela tiden, säger Christer Rosell.

- Jag är en pratbar person. Jag lyssnar på folk, avslutar han.

Kontakta reportern
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".