Hovrätten fastställde livstidsdom mot poliseleven

Svea hovrätt fastställde idag livstidsdomen mot den före detta poliselev som dömts för att ha dödat en kvinna från Alunda.

Det var i september 2005 som den 32-åriga kvinnan från Alunda försvann efter en träff med poliseleven. Redan tidigt riktades misstankarna mot poliseleven men kvinnan var spårlöst försvunnen. Polisen satte in stora resurser för att hitta henne men det dröjde ända till i maj i år innan sökandet gav resultat. Då hittades kroppen inlindad i en pressening och dumpad i ett skogsområde utanför Forsmark.

Poliseleven åtalades för mordet och Uppsala tingsrätt dömde honom till livstids fängelse för mord. Poliseleven nekade och hans försvarsadvokater menade att domen enbart byggde på indicier.

Men nu gör också hovrätten samma tolkning som tingsrätten. Svea hovrätt anser att åklagaren har bevisat att kvinnan mördades samma dag som hon försvann, att poliseleven haft motiv för att döda henne och att han varit tillsammans med henne under eftermiddagen när hon dödades.

Hovrätten konstaterar också att det är så osannolikt att någon annan person skulle ha dödat henne så att det praktiskt taget är uteslutet. Hovrätten anser därmed att det är ställt utom rimligt tvivel att han mördat kvinnan, eftersom han var skyldig henne pengar. Livstidsdomen för mord ska därmed stå fast.

Men hovrätten var inte enig. En ledamot ville nämligen fria mannen. Hon menade att även om hans historia i rätten inte är särskilt sannolik så finns det andra personer som skulle kunna ha haft motiv att döda kvinnan. Ledamoten menar att det därmed inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att poliseleven mördat kvinnan.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".