Det blir avgifter för barn

Det kommer att kosta för barn och unga i länet att gå till doktorn. Landstingsmajoriteten beslutade i dag att införa patientavgifter för barn för att undvika onödiga besök på akuten. Oppositionen menar att det här slår hårt mot familjer som inte har det så bra ekonomiskt.  

- Barn får inte likställas med familjens ekonomi! Alla har lika rätt till vård, speciellt barn!

Debatten var stundtals het i fullmäktige i dag. Men det omdebatterade förslaget om att införa halv patientavgift för barn och ungdomar klubbades igenom. Det innebär att alla under 20 år från och med nu får betala avgifter för sjukvården vid vårdcentraler och Akademiska sjukhusets barnakut. 70 kronor kommer det att kosta för besök hos husläkare och 115 kronor hos specialistläkare.

Majoritetens syfte med förslaget är att styra om patienter så dom går till rätt vårdinstans, man vill bland annat minska vad man menar är ”onödiga” besök på barnakuten. Arne Sandemo är moderat landstingsråd.

- Då blir de olika avgifter förhoppningsvis ett sätt för föräldrarna att se att ”ja, hit går vi för att det är öppet och billigare än på akademiska”.

Pyry Niemi är ledamot för socialdemokraterna i landstinget.

- Det finns i dag kanske tio, femton procent barnfamiljer som har det väldigt tufft ekonomiskt. Då blir ju avgiften en ytterligare börda för dem som har det tuffast. En del kanske kommer att avstå från vård trots att de skulle behöva den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".