Energiprogrammet tillbakavisar kritiken

I Upplandsnytts granskning av Fyrisskolan i Uppsala så har skolans energiprogram fått hård kritik. Bristen på behöriga lärare plus det stora intaget av elever den här terminen har försämrat kvalitén, har det sagts från både elever och fackförbund. Men på energiprogrammet tillbakavisar man mycket av kritiken.

- Vissa elever har svårigheter, men det är inte utbildningen och skolans fel. Jag har själv ingen lärarbehörighet men jag har varit behörig svetsare i 25 år. Jag tycker att standarden på energiprogrammet är bra med tanke på det antal utbildningstimmar som vi har enligt läroplanen, det säger Kimmo Martin som är lärare i svets och VVS-teknik.

Det stora elevintaget till energiprogrammet den här terminen har kritiserats både av skolans huvudskyddsombud och av fackförbundet Byggnads, och bland eleverna har det också funnits kritik.

De flesta elever på programmet utbildar sig till VVS-tekniker, och i dag saknas det behörig VVS-lärare, men utbildningsledaren Lars Gille framhåller att det på de flesta kursmomenten på programmet finns lärare med behörighet. Men frågan är då om alla som kritiserat utbildningskvalitén har fel?

- Ingen har naturligtvis fel. Alla säger sin del av verkligheten. När man lägger ihop det kan det bli fel. Jämfört med resten av landet så ligger vi bra till, säger Lars Gille.

Men han medger att det kan bli svårt för alla som tagits in att få jobb.

- I alla fall i Uppsala, men dagens ungdomar är ju rörliga, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".