80-åringar ska få hembesök

Alla gamla i Uppsala ska få förebyggande hembesök från kommunen. Det har en enig äldrenämnd beslutat. Men det är inte klart när det här blir verklighet i hela kommunen

Nyligen har ett försök med hembesök avslutats i Eriksberg och Salabacke. Kristdemokraten Gustaf von Essen är tillträdande ordförande i äldrenämnden.

- Det har varit mycket uppskattat bland de äldre att man har fått den här kontakten med kommunen, vi har fått bra erfarenheter nu och nu ska vi gå vidare, säger Gustaf von Essen.

Alla som är över 80 år och bor i Eriksberg och Salabacke och som inte redan har kontakt med kommunens äldreomsorg har i år - om de velat - fått besök av kommunens personal.

Vid besöken har de fått berätta om sin situation och fått information om vad kommunen kan erbjuda. Nu ska det här utvidgas till hela kommunen. Det var alla partier i äldrenämnden överens om.

Men det finns inga pengar nästa år - först ska det utredas, vid vilken ålder besöken ska börja - 75 eller 85 kanske - och hur ofta besöken ska ske. När det är helt infört kan Gustaf von Essen inte säga idag -men pengar till att börja ska finnas 2008.

Miljöpartiet ville i sitt budgetförslag för nästa år införa det här redan då - och besluta om det på budgetfullmäktige. Men då röstade den borgerliga majoriteten nej:

- Därför att man måste hantera frågan med respekt, man måste först göra försöket, sedan utvärdera sen planera och sen gradvis genomföra, då blir det bra, säger Gustaf von Essen.

kontakta reportern

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".