Avstängda högtalare upprör synskadade

Det är bara i drygt var tredje UL-buss som kör landsvägstrafik som det finns ett system som talar om vilken som är nästa hållplats - men på många av dom bussarna har chaufförerna stängt av ljudet!

Det här utestänger synskadade från att åka kollektivt, menar ombudsmannen Gunilla Thomsson på Synskadades riksförbund i Uppsala län och kräver att UL gör något åt problemet:
- Det är jätteviktigt för oss synskadade att veta var vi är för att vi ska våga ta bussen. När de stänger av högtalarsystemet blir det en väldigt otrygghet och vi väljer att åka med färdtjänsten istället.

Idag har drygt var tredje buss systemet med att en röst talar om vilken nästa hållplats är, men det är få som används och att lita på att chauffören kommer ihåg vart man ska av är alldeles för otryggt.

Som synskadad klarar man inte att bli avsläppt en hållplats för sent, säger Gunilla Thomsson. Förbundet har under flera år diskuterat förbättringar med UL men utan att komma nån vart. Men nu har man fått nog.
Just nu är ju Centralen och busstationen i Uppsala en stor byggarbetsplats - men några ledsagare för synskadade finns inte. De värdar som är i området är klädda i reflexvästar men det är inte till någon vidare hjälp för de som är synskadade.

AnnCharlotte Carlsson
Anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".