UL lovar bättring efter kritik

Upplands lokaltrafik låter chaufförerna stänga av de automatiska hållplatsutropen för att de stör passagerarna. Det säger nu UL:s informationschef Sture Jonsson. Som vi tidigare berätta så är Synskadades riksförbund i Uppsala kritiskt mot UL. De menar att avsaknaden av utrop utestänger de synskadade från att åka kollektivt. 

- När vi startade systemet så fick vi massiv kritik från andra resenärer. De blev störda av utropen i högtalarna. Vissa som ville sova på bussen blev mycket irriterade, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.

Idag har drygt var tredje buss systemet med att en röst talar om vilken nästa hållplats är. Som vi tidigare berättat så är det dock inte ofta som systemet faktiskt används. Håkan Thomsson på Synskadades riksförbund i Uppsala är kritisk. Han menar att avsaknaden av utrop utestänger de synskadade från att åka kollektivt.

- Det skapar en otrygghet. Jag kan inte se mig omkring och jag måste få informationen via utrop. Om det inte är automatiskt måste jag säga till chauffören men det kan bli väldigt otryggt, säger han.

Men i framtiden kan det bli ändringar på det här.

- Det är bra att det här uppmärksammas eftersom det kan göra att allmänheten blir mer förstående. Snart ska vi dra igång ett nytt test med automatiska utrop och det systemet kommer inte chaufförerna att få stänga av, säger Sture Jonsson.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".