Fyrisskolans elever protesterar mot Radio Uppland

På Fyrisskolan i Uppsala har elever nu samlat in namnlistor med protester mot Radio Upplands rapportering om skolan den senaste veckan. Omkring 700 elever har skrivit på listorna, som kräver ett slut på det som de kallar för smutskastning av skolan.

- Nu talar jag inte för alla, för självklart finns det elever som känt av detta. Men de flesta elever tycker att det här är fel bild av skolan. Skolverket gav oss högt betyg och Fyrisskolan är en bra skola, det säger Sindy Yanez som är elevrådets ordförande.

I Radio Upplands granskning av Fyrisskolan har kritik riktats mot skolans energiprogram från både elever och fackliga företrädare. Kvalitén på utbildningen är för dålig, har det hetat, delvis pga att så många elever tagits in den här terminen, delvis till följd av VVS-lärares bristande behörighet.

Kritik har också framförts från skolans huvudskyddsombud mot arbetsmiljön, och Arbetsmiljöverket har haft 13 fall på skolan de senaste tre åren.
Många elever känner det som om hela skolan smutskastats av rapporteringen. I dag har eleverna också stått hand i hand och bildat en ring runt skolan för att manifestera att de tycker att det är en bra skola de går på.

- Jag kunde inte ha valt en bättre skola. Jag är stolt över att vara ordförande för elevrådet, säger Sindy Yanez.

Den ansvarige utgivaren Andreas Miller försvarar dock Radio Upplands granskning av Fyrisskolan.

- I inslagen finns alltid de som försvarar skolan och ger en annorlunda bild än de som är kritiska. Vi ska granska det som inte är bra. Det är viktigt att vi lyfter fram det till en gemensam diskussion, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".