Uppsala modell för medling vid brott

Från och med januari 2008 ska medling vid brott alltid erbjudas brottsoffer och unga gärningsmän under 21 år. I Uppsala har det varit möjligt sedan 1997, med goda resultat.

De positiva effekterna efter medlingssamtal är många. För gärningsmännen är den stora vinningen ett kraftigt minskat återfall i brott, det gäller särskilt när de får träffa offer vid kränkande brott som rån eller misshandel.

Men de allra största vinningarna med medlingssamtalen är för brottsoffrena. Ett brottsoffer som får träffa sin förövare bearbetar sitt trauma mer effektivt, är kortare sjukskriven och kan snabbare återgå till sitt vanliga liv.

På medlingscenter i Uppsala jobbar man med mellan 200-250 fall om året, ungefär 100 av de leder till medlingssamtal.

Jenny Wiklund, medlare mellan brottsoffer och förövare i Uppsala Kommun, säger till Upplandsnytt att hon aldrig varit med om att en förövare vägrar vara med om et medlingssamtal och att hon har goda erfarenheter av sådana samtal.

- Det är häftigt när man får vara med om när en förövare ber ett offer om ursäkt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".