Året då länet bytte färg

2006 var året då Uppsala län ändrade färg, från rött till blått. I landstinget och flera kommuner tog de borgerliga partierna över från socialdemokraterna och deras samarbetspartier. Det här ska det handla om när Upplandsnytts summering av året som gått startar. Först ut är valåret 2006, ett år som började med en intensiv valrörelse där folkpartiet till exempel ville öka öppettiderna på vårdcentralerna.

- Folk behöver vård och detta är ett sätt att låta folk komma närmare vården, sade folkpartisten Ismail Kamil på Radio Upplands landstingsdebatt inför valet.

På samma debatt svarade socialdemokraten Börje Wennberg:

- Det ska inte jag som politiker styra. Vi har en profession som kan det här långt mycket bättre än klåfingriga politiker.

Och vårdens tillgänglighet var den hetaste frågan. I Uppsala kommun var det trafik skola men främst långa köer inom äldreomsorgen som diskuterades. Skolan var het i många andra kommuner också. I Heby, som röstade ihop med Uppsala län för första gången diskuterades byskolornas framtid mycket.

I riksdagsvalet kom en fråga att överskugga debatten om jobben för ett tag: folkpartiets dataintrång hos socialdemokraterna, och Uppsalafolkpartisten Mohammad Hassan ställde krav.

- Jag tycker att vår partiledare ska ta time out, sade då Mohammad Hassan.

Efter flera månaders intensivt kampanjande från partierna gick vi till valurnorna den 17 september, och även om det inte var helt oväntat tog de borgerliga partiernas segertåg hårt på bland annat socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig i Uppsala, som vi träffade morgonen efter.

- Jag har sovit men det tog ett tag innan jag somnade. Det snurrade en hel del måste jag säga. Jag skrev till exempel tre förslag till interpellationer, sade en yrvaken Lena Hartwig.

I Uppsala kommun och i landstinget blev det klart redan på valkvällen att den borgerliga alliansen skulle ta över. I Heby, Håbo och Östhammar blev det också maktskifte men det tog längre tid att få fram vilka som skulle styra.

Det som däremot stod klart rätt snabbt var att Sverigedemokraterna gjort ett väldigt lyckat val. De gick från att ha ett mandat i Älvkarleby till att komma in i sex kommuner, även om deras stol i Östhammar blev tom. De hade ingen lista där och inget valbart namn skrevs på av någon väljare.

Längst tid att få ihop ett nytt styre tog det i just Östhammar. Efter många turer fick de borgerliga ihop det med miljöpartiet, men det var bara några timmar ifrån att socialdemokraterna i stället kommit till en överenskommelse med något borgerligt parti.

Nu vid årsskiftet tar de nyvalda majoriteterna över inte bara kommunalrådsposterna och inte bara i nämnder och styrelser och det kliar i fingrarna på många politiker.

- Vi har varit lite bakbundna än så länge men från årsskiftet nu så blir det på riktigt, säger centerns kommunalråd Lars O Eriksson i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".