Tvångssteriliserad får skadestånd

Nu står det klart att Elsie, som kommer från en mindre ort utanför Uppsala och som tvångssteriliserades på 40-talet, får skadestånd av staten. Upplandsnytt har tidigare berättat om Elsie, som förutom steriliseringen också tvingades till abort. Dessutom togs hon in på en anstalt för sinnesslöa som det då kallades. 

- Det var många där som de gjorde likadant med. De bara opererade bort det, säger Elsie.

Som vi berättade förra veckan så är Elsie ursprungligen från trakterna utanför Uppsala. Hon  är en av de som drabbats av ett av de mest uppmärksammade socialpolitiska skandaler som ägt rum i Sverige. Omkring 60 000 steriliserades med stöd av lagen om tvångssterilisering som användes mellan 1935 och 1975.

Det hela var en slags utrensning av vad staten kallade ”icke önskvärda individer”. Efter att Elsies mamma dog i slutet av 30-talet blev hon placerad på en anstalt för så kallade sinnesslöa. Elsie blev då gravid och men mot hennes egen vilja fick hon genomgå abort. Samtidigt blev hon också steriliserad .

- Jag var gravid i fjärde månaden. Jag tror att jag hade klarat av och ta hand om ett barn, säger Elsie.

Nu står det alltså klart att Elsie får skadestånd från staten. Skadeståndsbeloppet blir 175 000 kronor, vilket är det belopp som alla fått som fått skadestånd för tvångssterilisering. Cirka 1600 personer har hittills beviljats ersättning. 

Fotnot: Elsie heter egentligen något annat.

Erik Persson
erik.persson@sr.se