Inga gripna efter Gränbyrånet

Efter värdetransportrånet i morse på köpcentret Gränby centrum i Uppsala så har polisen sökt efter rånarna i området kring Sala Backe och även på andra platser. Men ingen är ännu gripen eller misstänkt, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

- Vi har inga misstänkta men vi har ändå bra uppslag att arbeta med och vi ser hoppfullt på möjligheterna att gripa gärningsmännen, säger Christer Nordström.

Två väktare från väktarbolaget G4S skulle tömma en servicebox i anslutning till uttagsautomaten vid den södra entrén på Gränby centrum. Klockan var strax före nio då två maskerade män tvingade in väktarna i ett rum där de under pistolhot fick lämna ifrån sig ett okänt antal penningkassetter. Det är oklart hur mycket pengar det handlar om.

- Dom sköt mot oss med pistoler mot bilen, det var inte så jäkla roligt, men jag vet hur den ena såg ut för han tog av sig rånarluvan och visa upp sig, säger vittnet Peter för vår reporter Bengt Götegård cirka 20 minuter efter rånet.

Polisen har pratat med vittnen och allt pekar på att rånarna är två män i 50-55-årsålder, men några andra vittnesuppgifter säger att de var mellan 30 och 50 år. Men polisen får hela in tips och hoppas på ett gripande snart. Det senaste året har vårt område drabbats av just värdetransportrån, fyra stycken enligt statistik från BRÅ, vilket är ett par fler än förra året. Till exempel så försökte två män i oktober råna några väktare som skulle fylla på bankomaten i Gottsunda centrum i Uppsala, och vid Arlanda så rånades en värdetransport med hjälp av både skjutvapen och sprängmedel. Chister Nordström igen

-  Vi är ju medvetna om att det finns en ökad hotbild och det här är den svaga länken egentligen, när det handlar om penninghanteringen, transporter till och från olika penninginrättningar, säger Christer Nordström.