Hahne: "Det här är spetsfundigheter"

Som vi har berättat i Upplandsnytt idag så har Länsstyrelsen tillfälligt stoppat bygget av studentbostäder vid Ekonomikum i Uppsala. Länsstyrelsen menar att byggloven för de betongplattor som redan anlagts på platsen innehåller konstigheter. Besviken över byggstoppet är Uppsalahems VD Åsa Hedenberg.

- Jag tycker det är jättetråkigt. Vi har verkligen hoppats på att det här bygget ska komma igång, säger Åsa Hedenberg.

- Universitetet har ju stor betydelse för Uppsala och idag, när det är sådan stor konkurrens mellan studentbostadsorterna, då är det viktigt att hänga med i konkurrensen. De här bostäderna hade varit ett bra tillskott till Uppsalas studenter, fortsätter hon.

Åsa Hedenbergs förhoppning är nu att länsstyrelsens granskning ska visa att beslutet är taget på ett korrekt sätt.

Christer Segerström, som är chefsjurist på länsstyrelsen, menar att betongplattor som redan anlagts inte alls omfattas av marklov.

- De har givit marklov för att gjuta en platta. Det omfattas inte av marklovsplikten. Det är snarare en del av bygglovet, säger Christer Segerström.

Att byggnadsnämnden skulle ha gett fel typ av lov förvånade idag nämndens tillträdande ordförande, moderaten Liv Hahne.

- Fasiken också att det är lördag idag. Annars skulle jag ha sammankallat byggnadsnämnden direkt, säger hon.

- Är det så att länsstyrelsen menar att man måste ha ett fullständigt bygglov? Marklov innebär ju att man får starta upp byggnationen, säger hon.

Du menar att betongplattor borde innefattas av bara marklovet?

- Absolut! Det här är spetsfundigheter, säger Liv Hahne (m).

Kontakta reportern
Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".