Nu hör Heby kommun till Uppsala län

Exakt vid tolvslaget i natt bytte Heby kommun som bekant län, från Västmanlands till Uppsala län. För invånarna i Heby innebär det en del förändringar. Det gäller till exempel busstrafik, sjukvård och polis.

Busspendlarna är vinnarna, sägs det. Det är så många fler människor som pendlar med buss åt Uppsalahållet än vad det är som pendlar mot Västerås. Det betyder att många nu kommer att kunna köpa en enda biljett som kan utnyttjas inom hela UL-området istället för att krångla med flera olika övergångar mellan VL- och UL-områdena. Rolf Edlund, Östervåla-bo och landstingspolitiker säger så här:

- Åker man mot Uppsala, så kan man åka på samma biljett hela vägen, och även fortsätta till Arlanda om man jobbar därborta...

Sjukvården då? Jo, invånarna i Heby kommun kommer att ha kvar valfriheten, dvs den som vill fortsätta ha sin sjukvårdskontakt i Sala eller i Västerås kan få ha det. Men de vi pratat med säger att kopplingen till Akademiska sjukhuset nu känns mer intakt. Dick Pettersson i den norra delen av kommunen säger så här: 

- Ibland har vi fått åka in som om vi hade högsta prioritet och fått gå före alla upplänningar in på Akademiska och andra gånger har vi inte fått komma dit alls. Det har varit en osäkerhet.

Och så var det det här med Polisen. Från och med mitten av december så är det polisen i Tierp som har koll på de norra kommundelarna och Enköpingspolisen rycker ut i de södra orterna. Det här betyder mer polisiär närvaro i Heby kommun till en början. Dessutom så är polisen i Sala nöjd då deras bevakningsområde halveras.

I Uppsala län knyts officiellt Heby till den norra länsdelen. I övrigt så kan man konstatera att Uppsala län från och med i dag, den första januari, fått cirka 13 500 fler invånare.

- Jag tror att vi kommer närmare utvecklingsaxeln Stockholm-Gävle. För näringslivet är det en stor potential - det händer mer där, säger Lennart Hoknert i Östervåla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".