Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nära till stor förödelse i Gottsunda centrum

Den bomb som användes vid ett bankomatrån på Gottsunda centrum i Uppsala i slutet av oktober hade kunnat orsaka stor förödelse om den hade sprängts. Det visar den undersökning som gjorts i samband med polisutredningen. Rättegången mot två män som misstänks för rånförsöket börjar idag i Uppsala tingsrätt och åklagaren kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, just på grund av den fara rånarna utsatte allmänheten för.

- Vi har ju flera utlåtanden som vi kommer att gå igenom under rättegången om det här, från SKL och tekniker. De har ju bedömt att det kunnat få förödande konsekvenser för människorna som befann sig i köpcentret, säger kammaråklagare Pär Andersson.

Det var vid lunchtid den 30 oktober som två män kom in i Gottsunda centrum beväpnade med skjutvapen och ett sprängladdning. En väktare och en servicetekniker hade precis låst in sig i utrymmet bakom den bankomat som ligger mitt i centret. Rånarna satte upp sprängmedlet på dörren för att försöka spränga upp den, men laddningen utlöstes aldrig och rånarna tvingades fly. Strax därefter greps rånarna.

Vid den här tiden befann sig mycket folk i centret och Upplandsnytt som var på plats bara en halvtimme senare talade med flera vittnen.

- Jag tänkte gå till biblioteket och såg vad de höll på med. Då trodde jag att de lekte, men sen såg jag att de hade en sprängladdning. Då förstod jag att de inte lekte, sade en 12-årig pojke vi träffade.

- De kopplade en sprängladdning på dörren. Då sprang jag in i min butik och ringde polisen, sade ägaren till en fotobutik som ligger i anslutning till bankomaten.


Provsprängningens resultat skrämmande
Klockan nio idag torsdag börjar rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom rånförsöket, och under polisutredningen så har man låtit genomföra en provsprängning med en skrotbil ute vid en bergtäkt. Resultatet var skrämmande, berättar kammaråklagare Pär Andersson.

- Smällen var fruktansvärd. Taket på bilen flög rakt upp 30 meter och landade ute i skogen. Och av bilen blev det ingeting kvar. Det var bara ett skelett kvar.

Vad hade kunnat hända om den hade exploderat i Gottsunda centrum, tror du?

- Det är ju ett glastak precis ovanför. Flera experter säger ju att det hade fallit ned på folk där. Det är ju glasväggar vid en pizzeria mittemot. Det hade ju farit omkring glassplitter där som projektiler, säger Pär Andersson.

- Folk hade drabbats av livshotande skador, fortsätter han.


Bombsprängningen visas
Pär Andersson kommer under tingsrättsförhandlingarna att visa en filmsekvens av provsprängningen och han yrkar också på längre straff än vad som är vanligt i sådana här rånförsöksfall.

- Ja, det har ju väldigt högt straffvärde att man använder sprängladdning i ett köpcentrum på det här sättet. Tidigare har ju rånare sprängt värdetransporter ute på vägar. Men aldrig så här mitt bland folk i ett köpcenter, säger Pär Andersson.

Kontakta reportrarna
Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".