Åklagare vill ha långa straff i Gottsundamålet

Minst sju års fängelse, det är vad åklagare Pär Andersson kan komma att yrka på som straff för dom misstänkta Gottsunda-rånarna. Och det trots att dom bara står åtalade för försök till grovt rån. Anledningen är den kraftiga bomb de åtalade försökte detonera vid köpcentrumet i Gottsunda. Idag inleddes rättegången som beräknas ta en vecka.

Kammaråklagare Pär Andersson har låtit filma provsprängningen av en bomb likvärdig den som påträffades i rånarnas flyktbil. Testbomben placeras i en likadan bil som flyktbilen.

På filmen ser man hur bilens tak flyger 30 meter upp i luften, kvar blir bara ett förvridet plåtskelett med hål i golvet och en krater i marken under.

Dom tre åtalade, 28 27 och 17 år, förnekar alla brott. Men bevisningen mot dom är omfattande. Förutom DNA-bevisning och fiberprover har polisen samtalslistor och avlyssningar från dom åtalades mobiltelefoner. Pär Andersson kommer att yrka på långa fängelsestraff för dom åtalade, och det trots att åtalet bara gäller försök till grovt rån.