Sångsvanarna kan komma tidigt i år

Oväntat få vårfåglar i Uppland

Den milda vintern har gett ovanligt lite genomslag i Upplands fågelvärld och orsaken till det är bland annat den köldknäpp som kom i början av november, det tror fågelskådaren Anders Arnell bor precis vid Vendelsjön:

- Ja, det är förvånande lite fåglar här, och det beror nog på den vinter vi hade en vecka i böjan av november. Många fåglar flyttade då. Men vi säger härute att det är som vi har höst i vädret, men vinter bland fåglarnafaunan.

- Vissa fåglar har vi sett, bland annat det ovanliga bergslärkan, men också en del lappsparvar, snösparvar och en flock med gråsiskor. Men det är fåglar man kan se vintertid i vanliga fall också.

- Vad händer om det milda vädret fortsätter?

- Då kommer vi nog få en tidig vårflyttning. Det har vi redan sett söderut, så i början av februari kan det nog börja komma en del grågäss och sångsvanar, flera veckor tidigare än vanligt, säger Anders Arnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".