Gamla tvingas äta dålig mat

Äldre serveras ofta otjänlig mat på servicehus. Det har Uppsalaforskaren Ylva Mattsson Sydner kommit fram till i en ny doktorsavhandling.
- Jag har nog aldrig sett en kock som tvättat händerna och det var ofta ganska smutsigt i köken. Ylva Mattsson Sydner säger att det som förskräckte henne mest var den hygienska hanteringen, hon trodde aldrig att det kunde vara så dåligt. Det är vanligt att mat står framme långa tider. Personalen kontrollerar aldrig att att maten håller rätt temperatur och ofta varmhålls rätter alldeles för länge. Ylva Mattsson Sydner har följt mathållningen på fyra stora servicehus i Stockholm. Hon tror att liknande förhållanden råder på andra håll i landet. Att många gamla blir undernärda, är inte konstigt, menar hon. - Långa varmhållningstider påverkar både smak och näringsinnehåll, till exempel c-vitamin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista