Namnlistor mot vårdcentralsnedläggning

Namnlistor med nära 3000 namn lämnades i går över till landstingsledningen i Uppsala med krav på att vårdcentralen i Öregrund inte ska läggas ner.

Namnuppropet påbörjades i somras, och initiativtagarna från Sveriges Pensionärsförbund har valt att vänta med att lämna in listorna till dess att den nya majoriteten tillträtt efter valet. Bakom initiativet ligger en oro för att Öregrunds vårdcentral skulle komma att läggas ner och att Öregrundsborna i stället skulle få åka till Östhammar. Sådana tankar har tidigare funnits med som en möjlig rationalisering, och den nya majoriteten har också påbörjat en utredning om vårdcentralerna i länet, något som bidragit till oron.

Men landstingsrådet Ismail Kamil säger att det inte är aktuellt med en nedläggning i Öregrund:

- Vi har inte tänkt att den ska läggas ner, utan det vi begärt är att det ska göras en översyn på vårdcentralsnivå. Både i norduppland och i de södra kommer vi att satsa på sådan vård att patienterna inte i onödan behöver ta sig till Akademiska sjukhuset.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".