Arkivbild från tillverkning av färdigmat

Farlig färdigmat till äldre stoppas

Nu kallar mat leverantören Medirest tillbaka 500 portioner med köttbullar, potatis och gräddsås som levererats till äldre i Uppsala. I färdig-maten av tillverkaren Familjen Dafgård, har man hittat en hög tillväxt av bakterier. Bakterierna skulle kunna orsaka matförgiftning.

Mikael Malmberg, är produktchef på Medirest:
- Vi har producerat totalt 800 portioner med köttbullar till Uppsala och Stockholm. De har vi nu återkallat och skickat ut nya köttbullar.

Maten tillverkades i måndags i Källby utanför Lidköping. Och det var i onsdags som Medirest fick reda på att man konstaterat en hög tillväxt av bakterier i köttbullarna. I torsdags bestämdes det att man skulle återkalla 800 lådor med köttbullar som skickats till Uppsala och Stockholm, varav cirka 500 fanns i Uppsala.

Enligt Medirest är maten ätlig fram till imorgon söndag men enligt stadsveterinären i Uppsala Claes Kihlberg så kan man inte garantera det:
- Det köper inte jag. Det bygger ju på att man har lika många bakterier i hela den här tillverkningssatsen av köttbullar och gräddsås och det kan man ju inte veta. Hade jag en sådan här portion framför mig, då skulle jag absolut inte äta den.

I april 2005 matförgiftades nio personer på Frodegården i Uppsala efter att ha ätit av mat från Medirest. Kommunen beslutade då efter ett krismöte att de fick fortsätta leverera om man lovade bättre kylning av maten.

Produktchefen Mikael Malmberg beklagar det som nu har hänt:
- Det ställer ju till det för oss och den enskilde pensionären. Men tryggheten med det här är ju att vi kan leverera en måltid som är säker.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".