Flytt av flygmekanikerutbildning?

Den kritiserade flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan i Uppsala kan komma att delvis förläggas till en annan ort än Uppsala eller kanske till och med att läggas ner.

Det säger Mohamad Hassan, ny ordförande för den ansvariga politiska nämnden:
- Det är inget vi strävar efter, men får vi inte garanti på att utbildningen kan hålla en hög kvalitet då får vi överväga en nedläggning.

Kritik mot flygmekanikerutbildningen har framförts av bl a elever på utbildningen, och Uppsala kommun har ännu inte lyckats skaffa den kvalitetscertifiering för utbildningen som ökar elevernas chanser att få jobb.

Upplandsnytts granskning av utbildningen ledde också till att Uppsala kommuns revisorer granskade utbildningen och kom med skarp kritik. Efter årsskiftet är det Mohamad Hassan som tar över som ordförande för den ansvariga politiska nämnden i Uppsala, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, och han tänker börja med att samla alla intressenter för att diskutera olika möjligheter:
-Vi tänker kalla till en hearing och drar våra slutsatser därefter.

Flera möjliga alternativ diskuteras nu. Ett är alltså nedläggning av utbildningen, en annan är att all teori hålls i Uppsala men att utbildningen i övrigt hålls i Nyköping, där en certifierad utbildning finns, säger Mohamad Hassan:
- Nyköping har certifiering, så det skulle ju underlätta för oss. Det är ett bra alternativ för våra elever som isåfall skulle kunna skickas dit.

Mårten Nilsson
Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".