För många barn, för lite personal i Knivsta

För många barn och för få anställda, så beskrivs läget på de kommunala förskolorna i Knivsta kommun. Under förra veckan kunde Upplandsnytt rapportera om ett liknande läge för förskolorna i Uppsala kommun.

Peter Svantesson, Utbildningschef i Knivsta kommun, är inte nöjd med situationen som den ser ut idag.
- Min uppfattning är att barngrupperna måste bli mindre, och vägen dit är att öka personaltätheten, säger han.

Knivsta har en relativt låg personaltäthet jämnfört med riket och med andra kommuner i Uppsala län. Även barngrupperna på de kommunala förskolorna är större än på andra platser. Men det här är inget nytt för Knivsta som har haft en låg personaltäthet sedan man blev en egen kommun.

Under 2006 fick man en större budget för att reda ut problemet, med den krockade med stora hyreshöjningar och förskolor som gick över sin budget, vilket gjorde man inte kom tillrätta med läget på förskolorna. Under 2007 kommer man att få ta emot fler barn på många avdelningar, några har redan fått göra det. Inför 2008 års budget krävs mer pengar, säger Peter Svantesson.

Från politiskt håll säger man att frågan har hög prioritet i den kommande budgeten. Camilla Westerborn är folkpartist och ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta.
- Jag menar att vi måste få till mer pengar för att kunna öka personaltätheten. Det är en högt prioriterad fråga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".