Många okontrollerade radonhus

Trots all information om radon är det fortfarande tusentals upplänningar som bor i villor med höga radonhalter utan att veta om det. I Uppsala län beräknas det finnas 20000 hus och villor med för höga radonhalter, och i många av dem har radonet aldrig kontrollerats.

I vinter har intresset för radonmätningar ökat. Hans Edén i Tierp är en av de villaägare som just nu mäter radonhalten hemma...

- Det är ju ett trähus det här, men jag har ju en grund och en källare som är murad. Jag vill bara kolla, helt enkelt...

Förra vintern var det gratis att mäta radonhalterna om man bodde i Tierps kommun, men då nappade knappt någon på erbjudandet. Nu i vinter däremot, när man får betala, har över 600 valt att skicka efter mätdosor för att ta reda på om man har radon hemma. Radon-mätningarna har ökat rejält även i Enköping och Håbo.

I Tierp är sedan tidigare 700 villor kontrollerade, men eftersom det finns 5000 villaägare i kommunen som borde mäta radonhalten är det många kvar. Målet är att alla ska undersöka om de har radon hemma, säger Tomas Waara, miljöinspektör vid Tierps kommun:

- I dag är det väl ungefär 20 procent som har förhöjda radonhalter gentemot riktvärdet, så det är all anledning att mäta.


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".