Nya rutiner på gång för körkortsprov

De som vill ta körkort kan i framtiden tvingas göra teoriprov och förarprov samma dag. Nu diskuteras nämligen nya regler, eftersom långt över hälften inte klarar teoriprovet. Försök visar att resultatet blir bättre om båda proven görs under samma dag.

Idag skriver man först teorin, och sedan har man ett år på sig att klara uppkörningen. På tre orter i landet har vägverket under förra året testat idén att man måste skriva teorin och köra upp samma dag. Misslyckas man med något av proven har man bara två månader på sig att försöka på nytt, annars får man göra om båda proven.

17-åriga Lina Nilsson har precis börjat övningsköra och hon tror att den nya idén kan vara bra.

- Då kanske man blir ännu mer motiverad att plugga och övningsköra. Det kan vara skönt att få allt avklarat.

Vägverket hoppas att det nya sättet ska göra att teorin och körningen blir mer integrerad. För idag finns det problem säger Karl-Erik Andersson på Vägverkets förarenhet

- Det finns tendenser att man så att säga ”tentar av” teorin utan att ha gjort någon form av praktisk övning. Det gör att man kanske har brister i förståelsen för de olika trafiksituationerna.

Men det finns nackdelar, klarar man inte proven på två månader får man börja om helt och det blir lite dyrare än idag. Somliga kanske inte heller klarar pressen att göra två prov samma dag. Försöket ska nu utvärderas och sedan får man se om det ska genomföras i hela landet. Men först har vägverket sina väntetider att jobba med. Man måste ju se till att kunna erbjuda omprov inom tvåmånadersfristen för de som missar något av de två proven.


Kontakta reportern:
ulrika.hyllert@sr.se