Sahlin föreslås bli partiledare

Strax efter klockan två på eftermiddagen blev det klart att det är Mona Sahlin som socialdemokraternas valberedning vill ha som partiets ordförande.

Fotografer i massor, journalister från i stort sett alla medier, tv-tittare och radiolyssnare var med idag när Mona Sahlin presenterades på presskonferensen. Den senaste tiden har det spekulerats om vem som ska ta över efter Göran Persson och ganska tidigt pratades det om att nu är det dags för en kvinnlig partiordförande för socialdemokraterna. Det har pratats om att föreslå Margot Wallström, Carin Jämtin och  LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin, som socialdemokraten Enn Kokk från Uppsala gärna skulle sett som partiledare. Han är mindre nöjd med valet av Mona Sahlin.

-Man får ju då acceptera att det blir pådet här sättet, men hon har ju inte varit mitt förstahandsval, säger Kokk som bland annat arbetat som partisekreterare hos Sahlin.

-Min erfarenhet från när jag arbetade för henne var att hon var obenägen att läsa på tillräckligt grundligt, att vissa beslut hon tog fattades intuitivt vilket jag ställde mig frågande till, berättar Kokk.

Men andra socialdemokrater från Uppsala län tycker att Mona Sahlin är ett perfekt val. Bland dem finns Annelie Djurklou, oppositionsråd i Enköping.

-Mona är en oerhört kompetent politiker, hon har en förmåga att uttrycka sig väl och så har hon en glimt i ögat som jag tycker är viktig även på den nivån hon är, säger Annelie Djurklou.

Uppsalabon och riksdagskvinnan Agneta Gille, som dessutom sitter med i valberedningen, säger att Mona Sahlin blir en bra partiledare.

-Hon är bra och lyssnade, ödmjuk, deltagande, orädd och väldigt väldigt trevlig, säger Agneta Gille om hur de tänkte när de valde att föreslå Sahlin.

I mars fattar Socialdemokraterna beslut om Mona Sahlin blir partiets nya ledare.