Ny form av galna kosjukan

Forskarna börjar nu misstänka att en ko på gården Hallstaberg vid länsgränsen mellan Enköping och Västerås hade en spontant uppkommen, tidigare okänd form av galna kosjukan.

Det var i februari förra året ett fall av galna kosjukan upptäcktes på en gård belägen mellan Enköping och Västerås. Testerna visade tydligt att här fanns prioner, de felveckade proteiner som ligger bakom galna kosjukan. Men de visade något mer också.

- Vid vidare undersökningar såg vi att det här såg inte riktigt likadant ut som klassisk BSE. Berättar statsepizootolog Marianne Elvander, vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Det tycktes vara en egen variant av BSE. Och samma mönster i provsvaren har en del andra fall gett, i bland annat Tyskland.

Vad är det här i så fall för särskild galna kosjuka? Det försöker forskare i flera länder bli kloka på just nu och de misstänker att den här nya varianten inte alls, orsakas av smittat kött- och benmjöl i foder.

-Man ser det hos gamla kor och orsaken till det vet man inte men det väckte en tanke att det kanske kunde vara en spontant uppkommen BSE. Säger Marianne Elvander.

Om det är en spontanvariant av galna kosjukan som man upptäckt lär det dröja kanske tio år tills forskningen bekräftat det

Mer om detta kan man höra i Vetenskapsradions Veckomagasin fredag kl 13.20 i P1.