Stora skulder kan leda till konkurs av reggaefestivalen

Reggaefestivalen i Uppsala har stora ekonomiska bekymmer och hotas av konkurs. Ett flertal olika fordringsägare har anmält bolaget bakom festivalen till Kronofogden för skulder på över fyrahundra tusen kronor.

Rekordmånga kom till reggaefestivalen förra året,  liksom flera av reggaens stora stjärnor. Men festivalen som satt Uppsala på musikkartan har stora ekonomiska problem - igen.

Just nu är det 16 olika fordringsägare som vill ha hjälp av Kronofogden för att få in pengar från bolaget bakom festivalen. Totalt handlar det om skulder på 430 000 kronor.

Det som fordringsägarna menar att de inte fått betalt är bland annat markhyra, hyra av brandsläckare och betalning för filminspelning.

Daniel Thisell på Ljud och Bildmedia är en av dem som gått till kronofogden:

- Vi skickade ut faktura i augusti och vi har fortfarande inte fått betalt.

Reggaefestivalen har också andra skulder, utöver dem som finns hos kronofogden. Upplandsnytt har pratat med företrädare för ett bolag till som menar att de inte fått betalt, det handlar om runt 100 000 kronor, och de har inte gått till kronofogden än.

Det är heller inte första gången festivalen har ekonomiska problem. Efter 2004 års festival kunde de inte heller betala sina fakturor. De skrev då ett brev till fordringsägarna som gick ut på att konkurs hotade och att de hoppades att fordringsägarna skulle gå med på att skriva ner skulderna och bara få hälften betalt. Det gick de flesta med på. Men bolag som vi pratat med säger att de inte fick alla de pengarna heller.

En skuld från 2004 har också hamnat i tingsrätten, och rätten beslutade i höstas att Yared Tekeste, mannen bakom Reggaefestivalen ska betala, men målet ska upp igen.

Upplandsnytt har under veckan försökt få en intervju med Yared Tekeste, men han vill inte vara med på band i nuläget. Han säger däremot att de överväger att likvidera bolaget, något som leder till konkurs om inte bolaget kan betala sina skulder. Men han säger att han och ekonomerna just nu gör sitt bästa för att slippa det och lösa situationden för dem de är skyldiga pengar. Mer vill Yared Tekeste inte säga.