Fånge i Norrtälje anmäler sexövergrepp

En fånge på Norrtäljeanstalten har anmält att han utsatts för sexuella övergrepp från anstaltspersonalen. Händelsen ska ha inträffat i en isoleringcell och nu utreder Justitieombudsmannen, JO, fallet.

I anmälan till Justitieombudsmannen skriver den intagne att han i över två månader suttit tvångsisolerad. Mannen ska friges om några veckor och under den här perioden hävdar han att han inte fått göra så kallade frigivningsförberedande åtgärder, som till exempel skaffa boende.

19 november förra året, då fången satt i en isoleringscell, ska enligt anmälan fem maskerade kriminalvårdare ha kommit in i hans cell. Två av dem ska då ha dragit ned hans byxor och en annan har med hjälp av en batong utfört sexuella övergrepp på fången.

I maj förra året visade en granskning som Upplandsnytt gjort att var fjärde kriminalvårdare bevittnat kollegors övervåld och fysiska övergepp på fångar. Norrtäljeanstalten var då ett av de fängelser där personalen fick svara på vår enkät.

Inget av det som fången uppger har ännu bekräftats men anstalten i Norrtäljen har fått sju veckor på sig att yttra sig om det som påstås ha skett.

 

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se