Konflikt på Almunge skola

Föräldrar till två elever på Almunge skola har polisanmält en lärare för misshandel och har hållit eleverna hemma från skolan sen i december.

Den polisanmälda läraren är medlem i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Almungeskolans rektor Anna Styf Halling säger att det är en svår situation som uppstått på skolan.
- Jag tycker att det är allvarligt när föräldrar inte vill skicka sina barn till skolan.

Den händelse som utlöste konflikten inträffade i december. En förälder som kom till skolan fick se läraren släpa ut hennes son ur klassrummet med ett hårt grepp om armen på pojken. Kvinnan polisanmälde händelsen och bestämde att hålla sitt barn hemma från skolan, och en förälder till ytterligare ett barn bestämde att göra detsamma. De två barnen har sen hållits hemma fram till jullovet och också i början på vårterminen. Kravet från föräldrarna är att läraren ska bort från skolan.
- I och med att det är sån kritik som säger att deras barn inte är trygga med läraren, så är det allvarlig kritik, säger Anna Styf Halling.

En lösning tills vidare blir nu att enskild undervisning ordnas på skolan för de två eleverna. Upplandsnytt har talat med den polisanmälda läraren, men hon vill inte kommentera situationen. Läraren är medlem i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Två andra församlingsmedlemmar som arbetat på Knutby skola har tidigare fällts i Uppsala tingsrätt för elevmisshandel, och det målet är just nu uppe i Svea hovrätt.

Skolan i Almunge har, förutom att ordna enskild undervisning för de två eleverna, nu också vidtagit åtgärden att placera ytterligare en anställd i lärarens klass. Rektorn säger att lärarens agerande i den händelse som polisanmälts måste anses vara klandervärt.
- Om beskrivningen som föräldern givit mig stämmer så anser jag att det hade funnits bättre sätt att hantera det hela på, säger Anna Styf Halling.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se