Bygge skapar osäker skolmiljö i Knivsta

Bygget av en ny privat strålningsklinik i Knivsta stör skolgången för barnen i Margarethaskolan alldeles intill bygget. Skolgården är en byggarbetsplats, och säkerheten för eleverna kan inte garanteras, menar baranen och deras föräldrar. 

Eleverna Markus Stålhammar, Niclas Svanberg och Kasper Edbom är missnöjda med hur ytorna runt skolan begränsats och med den tunga byggtrafiken.

- Det känns nästan fängslande, du har liksom en begärnsad yta att gå på varje gång du går till matsalen. Det känns riskabelt.
 - De åker fort och har tungt lass. Det känns farligt.
 - På måndag ska de börja spränga här, och då har vi prov och allt möjligt. Det låter ju mycket...

Margarethaskolan är en friskola som startade sin verksamhet vid sekelskiftet 2000. Här finns cirka 200 barn ända från dagisålder upp till niondeklassare. Precis i anslutning till skolan byggs just nu Sveriges första privata strålningsklinik, där cancersjuka patienter ska kunna få behandling. Byggherre är PEAB och i höst räknar kliniken med att kunna öppna. Men situationen på skolan har blivit ohållbar i och med bygget.

Föräldrarna har kontraktat kommunen, de har ringt till Skolverket och nu har man också tankar på att kontakta Arbetsmiljöverket.

I fredags hade skolpersonalen ett krismöte med anledning av föräldrarnas oro och i dag, måndag, börjar man som sagt med sprängningar på platsen. Förutom det här stöket så har hela skolan stängts in med ett två meter högt stängsel som går längs ytterväggarna. På en smal gång cirka 50 cm bred ska barnen gå när de går över till gympasalen och andra lektioner. De får inte gå över skolgården.

- Man bli ju så upprörd, säger föräldern Patrik Larsson. Jag tycker att vi har fått dålig information. Det är nästan så att vi ska ta hänsyn för att det kommer maskiner och de ska bygga här...


Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se