Åtal väcks mot människosmugglare

I eftermiddag väcks åtal i Uppsala tingsrätt mot den liga som ligger bakom en av landets största människosmugglingshärvor.

Det är sex personer som åtalas idag och flera av dom misstänks vara de viktigaste medlemmerna i den smugglarliga som har tjänat miljontals kronor på att illegalt ta in flyktingar i landet.

För en vuxen person har det kostat ungefär 75 000 kronor för ett komplett resepaket, varav man misstänker att ungefär hälften har gått rakt ner i smugglarnas fickor. Förundersökningen mot ligan har hållt på sen i maj förra året, och för ungefär en månad sen kom den första domen mot en av ligans medlemmar. Det var en 36-årig man från Uppsala som dömdes till ett års fängelse, mannen misstänktes ha haft en mellanposition i ligan.

En av de som åtalas i dag, en 53-årig man, misstänks vara huvudman och han har även tidigare varit inblandad i flyktingsmuggling. Åtalet gäller mellan 15 och 20 fullbordade fall, men enligt åklagare Magnus Berggren omfattar åtalet ytterligare ett hundratal fall där man försökt eller planerat att smuggla hit folk.

Förundersöknigen är på över 5000 sidor och rättegången som inleds på torsdag avslutas först den 20:e april.

Erik Möller
Erik.moller@sr.se