Enköping och Heby får regional-TV

Från och med mars ska du som bor i Enköping och Heby kommun utan problem kunna se regionala tv-sändningar. Den nyheten släpptes idag när problemet om att alla inte nås av Sveriges Radios och Sveriges Televisions sändningar diskuterades.

För er som har svårt att höra Radio Uppland kan det dröja ytterligare. Och det är allvarligt att inte alla kan ta del av Sveriges Radios lokala sändningar, säger Anna Wiklund, moderat kommunstyrelseordförande i Enköping.

- Vi har haft elavbrott, vi har en stor motorväg och järnväg och många olyckor. Då ska man kunna på en vanlig enkel transistorradio kunna ratta in den lokala radion och höra vad som har hänt, säger Anna Wiklund (m).

Förbättringar på TV-sidan

Wiklund satt idag i möte tillsammans med länsstyrelsen, ansvariga för Sveriges Radio och Sveriges Television och de som ansvarar för den tekniska delen av att du kan se tv och höra radio, Teracom. Enligt de inblandade som Upplandsnytt pratat med var det ett bra möte och Anna Rohlén från Teracom kunde avslöja förbättringar på TV-området.

- Västeråssändaren kommer från 12 mars sända regionala ABC-nytt över Enköping och Heby. På radiosidan är det lite mer komplicerat. Cirka 70 procent av invånarna i Heby och Enköpings kommuner kan ta del av lokala P4. Men vi ska, tillsammans med Sveriges Radio, utreda hur vi ska kunna nå fler. 

I slutet av mars ska det presenteras vad Teracom och SR kommit fram till.

Kontakta reportern
erik.svensson@sr.se