Efterlyst patient fanns hos sjuksköterska

En sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala har anmälts till socialstyrelsen för att hon låtit en patient vistas i hennes hem, samtidigt som patienten var på rymmen från sjukhuset och var efterlyst av polis.

Patienten är dömd till rättspsykiatrisk vård för brott han begått. På nyårsdagen i år dök han aldrig upp på sin avdelning på Akademiska efter att ha haft frigång under en halvtimme, och han efterlystes på en gång hos polis.

Det dröjde till två dygn senare innan han kunde hämtas på en adress i Uppsala, en adress som visade sig tillhöra en sjuksköterska som var anställd på just den avdelning där patienten vårdades.

Sjuksköterskan hade sjukskrivit sig samma dag som patienten avvek, och både patienten och sjuksköterskan erkände att de haft ett förhållande och att han hade vistats hemma hos henne hela tiden han var på rymmen.

Sjuksköterskan berättade att hon hade försökt övertala honom att återvända till avdelningen, men då han vägrade hade hon låtit bli att ringa polisen eftersom hon var rädd att han skulle bege sig på rymmen också från henne.

Sjukhuset har nu anmält sköterskan till socialstyrelsen. I anmälan skriver den ansvariga verksamhetschefen att händelsen också kommer att få arbetsrättsliga konsekvenser, vilka är ännu inte bestämt.