Uppsala sämst på mellanmål

Uppsala län är sämst i landet på att servera näringsriktiga mellanmål på fritids. Det visar en undersökning som bland annat Skolmatens vänner gjort.

Mer än vartannat fritids serverar mellanmål som innehåller för lite näring och för mycket socker. Ahmet och Haseem går i femman och brukar vara på Gränby fritidsgård i Uppsala.
- På fredagarna brukar vi ha lite extra, då får vi hamburgare, korv eller kanske godis, säger de.

Skolmatens vänner tycker att barnen varje dag ska få ett mellanmål som består av tre huvudkomponenter: någon form av mjölkprodukt som fil, youghurt eller mjölk, flingor, bröd eller gryn och så ska det dessutom finnas frukt och grönsaker. Så här ser det bara ut på 49 procent av fritidsskolorna i länet. Det är sämst i hela landet, riksgenomsnittet är 66 procent. Kerstin Wikmar är dietist på skolmåltidens vänner och hon säger att det är väldigt viktigt hur mellanmålet är utformat. 
- Det är ju så att barn växer och de behöver därför kontinuerligt få energi under dygnet, säger hon.

När det gäller söta produkter som glass, vetebröd, kräm, saft och godis så är vi näst sämst i landet. Fyra av fem fritids serverar söta saker mer än tre gånger i månaden, vilket är för ofta enligt skolmåltidens vänner. I länet är det Uppsala och Knivsta som serverar sämst mellanmål. I Östhammar har man relativt närlingsriktiga mellanmål, men man har alltför ofta söta produkter. Monika Rönn är kostchef i Uppsala kommun.
- Vi måste få ut budskapet att mellanmål ska innehålla de tre komponenterna, säger hon.

Det är rektor som är ansvarig för att riktlinjerna efterföljs på den egna skolan, och det är där det blir problem. Monica Rönn tror att utbildning behövs för de som är allra närmast barnen.
- Vi vill utbilda fritidspersonalen för att de ska kunna följa de riktlinjer som vi följer och därmed ge bra mellanmål till barn och ungdomar, säger hon.

Ulrika Hüllert
ulrika.hyllert@sr.se