Ordningsbetyg införs i Uppsalas skolor

Elever i Uppsalas skolor kommer att få ett skriftligt omdöme i ordning och uppförande, kanske redan till hösten. Det är allianspartierna överens om.

- Vi vill omformera skolpolitiken, och vi vill inte tappa tempo. Då följer vi Stockholms exempel och gör det här i Uppsala så fort som möjligt, säger skolkommunalrådet i Uppsala Karolina Hilding(fp).

I regeringen är partierna inte överens i frågan om ordningsbetyg, men i Uppsala har allianspartierna alltså enats om att tillsammans med bland annat Stockholms stad, gå före.

I första hand är det högstadie- och gymnasieelever som ska få det skriftliga omdömet, som ska skrivas in i betyget, men Karolina Hilding säger att det kan bli aktuellt för yngre elever också.

Jimmy Lundholm går gymnasiet på Bolandskolan och Elias Eriksson går på Lundellska. De har olika uppfattning om att få omdömen om sitt uppförande på papper:

- Ja, bra. Det skulle faktiskt påverka hur jag beter mig.

- Nej, jag skiter väl i om jag får dåligt betyg i uppförande, liksom...

Exakt hur de skriftliga omdömena ska fungera är inte klart, om alla elever ska få det eller bara de där föräldrarna vill, till exempel, men målet är att det ska gälla alla.

När Stockholms stad presenterade sina planer sa Skolverkets chefsjurist att ett betyg i ordning som skrivs in i terminsbetyget inte är tillåtet, men det bekymrar inte Karolina Hilding i Uppsala. Det får juristerna titta på, säger hon.

Hon säger också att de ska prata med båda lärarfacken innan omdömet införs - men det kommer att införas:

- Ja, men det är viktigt för oss att kommunicera med de profesionella som jobbar i skolan, självklart.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se