Miljonfuskare inför rätta

Falska fakturor gjorde att en företagare från Bålsta slapp betala skatter och arbetsgivaravgifter. I dag hölls rättegången i Enköpings tingsrätt.
Bålstaföretagaren misstänks för att ha tillverkat ett antal falska fakturor så att det sett ut som att hans företag betalat ut över 1,3 miljoner kronor till ett antal underleverantörer. Men pengarna gick inte till några andra företag - istället betalades pengarna ut som löner till företagaren själv och hans anställda, trots att det alltså bokfördes som utbetalning till andra företag. Genom det här har företagaren enligt åklagaren kunnat göra ett antal saker. För det första misstänks han ha struntat i att betala över 400 000 kronor i arbetsgivaravgifter. För det andra har han enligt åklagaren låtit bli att betala över 200 000 kronor i personlig inkomstskatt på den lön han själv fick och för det tredje har han genom att bokföra pengarna som en utbetalning till andra företag kunna hävda att han betalt över 250 000 kronor i moms och på så sätt kunnat minska företagets skatt. Åklagaren yrkade på att mannen ska dömas för grovt skattebrott eftersom han försökt undanhålla mycket stora summor i skatt. Åklagaren ville också att företagaren ska dömas för bokföringsbrott samt urkundsförfalskning för att han tillverkade dom falska fakturorna. Dessutom ville åklagaren att företagaren ska dömas till näringsförbud. Dom meddelas den 17:e september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".