Ny kritik mot Attendo Care

Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot både vårdbolaget Attendo Care och Uppsala kommun. Det handlar om kvaliteten på hemtjänst i distriktet Heidenstam i Uppsala.

I beslutet som kom idag så kritiseras Attendo Care bland annat för stora brister i kvalitet och dokumentation. Till exempel så står det inte klart och tydligt i den plan som vårdbolaget har tillsammans med den äldre vad han eller hon har rätt till och vad man faktiskt har gjort. Det ska också finnas en underskrift från den äldre.

- Det saknas ofta, säger Anders Forslund på länsstyrelsen.

Granskningen visar också att Attendo Care varit dåliga på att förvara de klagomål som kommit in och de brister som upptäckts på ett och samma ställe.

Efter tillsynen så kritiseras inte bara Attendo Care, utan Uppsala kommun får tillsammans med vårdbolaget skarp kritik för att ha struntat i att rapportera in och rycka ut på flera larm från en och samma man som dagen efter hittades död. Det hände för drygt ett år sedan vilket du kunnat höra om i Upplandsnytt tidigare.

Attendo Cares kontrakt i Heidenstam gäller till sista maj. Äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Gustav von Essen, säger att han inte vill ta ställning till en förlängning ännu.

- Det är hård kritik som riktas emot oss, säger Magdalena Barkfeldt verksamhetschefen på Attendo Care i Heidenstam.

- Den kritik som kom nu är en bild av hur länsstyrelsen uppfattade läget i början av november. Mycket är redan åtgärdat, och vi arbetar vidare med de eventuella brister som fortfarande åtgärder, säger Magdalena Barkfeldt.

- Vi förväntar oss att de vidtar åtgärder omgående, säger Anders Forslund på länsstyrelsen.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se