Uppsalas största rättegång inledd

I Uppsala tingsrätt har i dag inletts en av dom mest omfattande rättegångar som hållits i Uppsala. Det är sex män som står åtalade för att ha bildat ett nätverk för att smuggla människor från framför allt Mellanöstern till Sverige och Europa med falska identitetshandlingar.

Rättegången planeras pågå till långt in i april. Men dom åtalade nekar, bland dom advokat Leif Erickssons klient:
- Han medger att han försökt hjälpa en släkting och några grannar och bekanta att ta sig ut ur Iran. Det har han gjort genom att försöka ta kontakt med någon som kan hjälpa dom. Men det är hans enda inblandning säger han. Han har inte ingått i något nätverk eller tagit emot några pengar. Vad han vet har ingen person lyckats komma ut av den hjälp han har gett.

- Det är ju en väldigt annorlunda version jämfört med den som åklagare har gett, som talar om en av de största människosmugglarligorna i Sverige någonsin?

- Ja, och att alla ska ingå i ett nätverk - av alla sex som sitter här så känner min huvudman en, de andra känner han inte. Jag har fått förklara för honom vilka det är. Åklagaren har sagt att cirka 20 personer har kommit till Sverige genom den här verksamheten. Jämfört det med Amir Heidaris verksamhet under 90-talet, där han själv angav att han hjälpt 30-40 000 personer till landet så kan jag inte se hur det här skulle vara en särskilt stor smuggelhistoria.

En uppsalabo har tidigare dömts till 2,5 års fängelse för sin del i härvan.

Mårten Nilsson
Marten.Nilsson@sr.se