Många åsikter om öppning av gator

Planerna på att öppna flera gator i centrala Uppsala, som idag är stängda för biltrafik, väcker mycket reaktioner. Inte bara inom den politiska oppositionen, utan också bland dem som bor, eller har barn i förskola, i Fålhagen där både Björkgatan och Hjalmar Brantingsgatan ska öppnas.

Men åsikterna bland Fålhagenborna går isär...

- Jag tycker det är bra. Som det är nu måste man åka runt hela Vaksalagatan och Väderkvarnsgatan och ner till Stranbodkilen.

- Nej, det är väl inte så lämpligt i och med att det ligger förskolor och skolor här i närheten.

Upplandsnytt berättade i morse om hur Uppsalas borgerliga majoritet nu börjar göra verklighet av sina löften om att underlätta för bilisterna. I höst och ännu längre fram ska Dragarbrunnsgatan öppnas i södra änden och Bäverns gränd öppnas för bilar.

Men Liv Hahne, vice ordförande i Gatu- och trafiknämnden, menar att redan inom någon månad kan man öppna några gator. Det gäller Hjalmar Brantingsgatan, som i dag är öppen hela vägen bara för bussar, och Björkgatan som är stängd vid Celsiusskolan och Almtunaskolan.

Lena Fristedt är lärare i ettan på Almtunaskolan och hon är inte förtjust i att gatan bredvid skolan blir en genomfartsgata.

- Helt klart skulle det bli mycket mer trafik och eftersom det är ett område med både små och stora barn så är det väl inte så lämpligt.

Upplands lokaltrafik har också varit skeptiskt till planerna på att öppna Bäverns gränd, och miljöpartisten Maria Gardfjell menar att det här har utretts för lite och att det riskerar att göra att trafiken - och miljöproblemen - ökar.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se