Drömutbildningen blev en mardröm

En elev på elitidrottsprogrammet på Celsiusskolan i Uppsala fick bara ett träningstillfälle i sin specialidrott under sin första termin. Skolan får mycket skarp kritik i en utredning som kommunen själv gjort. Nu har också elevens föräldrar anmält skolan till Skolverket.

Föräldrarna Martin Tobiasson och Eva Holm menar att året på skolan var förödande;
- Det har ju inneburit att han har tappat sin elitidrottssatsning som han hållit på med.
- Han har varit ungdomsmästare men sedan.. nu har han tappat allt.

Martin Tobiasson och Eva Holm är föräldrar till Kristoffer Holm, som tävlat i motorcross länge, på elitnivå. Våren 2005 sökte Kristoffer till Elitidrottsprogrammet på Celsiusskolan i Uppsala. Allt lät bra i kontakten med skolan och Kristoffer flyttade hemifrån Järfälla till ett elevhem i Uppsala.

Men så snart han börjat upptäckte familjen att det var problem. Trots att de stötte på skolan blev det bara ett enda tillfälle på crossbanan första terminen, berättar pappan Martin Tobiasson;
-Det blev ju på grund av att jag tog semester, åkte upp och hämtade honom och åkte ut till banan.

Våren blev lite bättre, men en utredning som kommunens utvärderingsenhet gjort visar att Kristoffer ändå bara fick en fjärdedel av det han allra minst borde ha väntat sig under året. Inför hösttermien år två meddelade skolan att de inte kunde ordna praktisk träning.

Celsiusskolans rektor Daniel Larsson medger att det blivit för lite:
- Det är ju brister, det har varit en mängd olyckliga omständigheter...
- Men hur kunde ni ta in en elev utan att säkerställa att ni kunde ge utbildningen?
- Det här är en ny utbildning och den växte enormt snabbt och det ledde nog till att personalen inte hann med.

Orsakerna till problemen är flera, bland annat har tränare hoppat av och skolans personal blivit oense med klubben som har hand om den närmsta banan -och portats.

I kommunens egen utredning får skolans hantering av problemen skarp kritik, bland annat står så här det: ”personalen inom idrottsgymnasiet flyr ansvar, skyller på varandra, har kommunikationsproblem och påstår sig ovetande om vitala fakta”

Kristoffer Holms tre motorcyklar står nu i garaget i Järfälla, trögstartade för att de används så sällan. Hans föräldrar har anmält skolan till Skolverket efter vad de beskriver som sitt värsta år någonsin;
- Han mår dåligt, han vill hålla på med idrotten som han alltid har gjort och han blir bara motarbetad av skolan.
- Det får inte hända någon annan..